Mézeskalács figurák

Hozzávalók (kb. 50 db.):
25 dkg méz 
12,5 dkg cukor 
12,5 dkg vaj 
50 dkg liszt 
3 dkg kakaó 
1 evokanál mézeskalács fuszerkeverék 
1 teáskanál orölt fahéj 
1 mokkáskanál sütopor 
1 tojás 
1 evokanál rum 
A díszítéshez: 
25 dkg porcukor 
1 tojásfehérje 
piros ételfesték 
cukorgyöngy



Elkészítés:
A mézet a cukorral és a vajjal kis lábosban felforraljuk, és hagyjuk kihulni. A lisztet, a kakaót, a mézeskalács fuszerkeveréket, a sütoport és a fahéjat összekeverjük. A mézes masszát, a tojást, a rumot összedolgozzuk a lisztes keverékkel, és 24 órára hidegre tesszük. A tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagon kinyújtjuk, és karácsonyi formákkal különbözo alakokat szúrunk ki belole. Ha telt formákat készítettünk, lyukasszuk át oket, hogy szalagot tudjunk majd fuzni bele. A sütot 200 fokra (gázsüto 3. fokozat) elomelegítjük. Sütopapírral kibélelünk egy tepsit, a formákat rárakosgatjuk, és a sütoben kb. 15 percig sütjük. Hagyjuk kihulni. A porcukrot összekeverjük a tojásfehérjével (suru masszát kell kapnunk), felét fehéren hagyjuk, a maradékot két részre osztjuk, és piros ételfestékkel rózsaszínure, illetve eros pirosra festjük. Sütopapírból tölcsért formázunk, a végén nagyon kis nyílást vágunk, beleöntjük a cukormázat, és megdíszítjük vele a formákat. Ízlés szerint megszórjuk cukor-gyönggyel, és hagyjuk megszáradni. A formákra szalagot kötünk, és a fára akasztjuk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*