Mákos guba

Hozzávalók (kb. 50 db.):
A kovászhoz: 
2 dkg éleszto, 
8 dkg liszt,
1 dl tej,

A tésztához:
40 dkg liszt, 
5 dkg porcukor, 
csipetnyi só, 
kevés tej, 
10 dkg vaj

A tetejére: 
10 dkg darált mák, 
5-6 evokanál méz



Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverem a szétmorzsolt élesztot és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára kelesztem. Ezután összedolgozom a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta keménységu legyen. Jól kidolgozom, majd tetejét liszttel meghintem, ruhával letakarom és duplájára kelesztem. A megkelt tésztából hosszú, kétujjnyi vastag rudakat formálok, és a vaj felével kikent tepsire fektetem. Félórányi pihentetés után az elomelegített, forró sütoben pirosra sütöm. A megsült rudakat szétválasztom, két-három centis darabokra vágom, és egy nagy tésztaszurobe teszem. Forrásban lévo sós vízzel leöntöm a tésztát, majd a lecsöpögtetett gubát sorban egymás mellé teszem a maradék vajjal kikent tuzálló tálba. Soronként megszórom a darált mákkal és kevés mézzel lelocsolom. Elomelegített, forró sütoben 15-20 percig sütöm. Ezt a tésztát nagyobb mennyiségben is meg lehet sütni, mert ha jól kiszárad, akár 3 hónapra is elteheto, mint a morzsának való zsemle-kifli. Ha nagyon száraz, akkor felhasználás elott forró tejjel öntsék le, de ne szurjék le. Darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan finom, mint mákkal.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*