Foszlós kakaós kalács

Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
4 dkg cukor
5 dkg vaj vagy margarin
4 dl tej
2 dkg éleszto
1 csipet só
3 ek kakaópor
6 ek cukor


Elkészítés:
Az élesztobol 1 dl langyos tejjel, 1 kávéskanál cukorral és 1 evokanál liszttel kovászt készítünk és langyos helyre tesszük. A maradék langyos tejben feloldjuk a cukrot és a sót. A megszitált lisztet a kovásszal, a tejjel és a megolvasztott margarinnal jól összedolgozzuk és kb. 20 percig dagasztjuk. A tésztát a tálból kiemeljük, a tál oldalát és alját meglisztezzük, majd a visszahelyezett tészta tetejét is megszórjuk liszttel. Letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük, míg háromszorosára no. Lisztezett deszkára borítva három egyforma nagyságú részre vágjuk és kb. 15 cm széles és 50 cm hosszú téglalapokká nyújtjuk ki az egyes darabokat. A töltelékhez a kakaóport a cukorral elkeverjük, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól kenheto, de nem túl folyékony masszát kapjunk. Az egyes téglalapok közepét megkenjük a kakaós masszával. Széleiket megkenjük olvasztott margarinnal, és lazán összetekerjük a tésztacsíkokat. Ügyeljünk arra, hogy a széleket jól nyomkodjuk össze, különben a kakaó sütés közben kifolyik. A három tekercset tegyük egymás mellé és lazán fonjuk össze az ágait. Kivajazott sütolapon még fél órát kelesztjük. A tetejét megkenjük kevés porcukorral összekevert tojással, és elomelegített sütoben kb. 200 fokon készre sütjük.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*