Diós-mákos bejgli

Hozzávalók:
1/2 kg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
2 egész tojás
5 dkg cukor
2 dkg éleszto
2 dl tej
pici só
30 dkg dióbél
20 dkg porcukor
10 dkg finom édes morzsa
citromhéj
10 dkg mazsola vagy apró kockára vágott birsalmasajt
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
3 dl tej
1 cs. vaníliás cukor vagy citromhéj
5 dkg dara vagy liszt

Elkészítés:
Az élesztot langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztot, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 2 nagyobb vagy 4 kisebb diót formálunk belole. 1/2 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva, összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütolemezre fektetjük, tetejét egész tojással megkenjük, és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát kihutjük, ettol lesz a színe márványos. Sütobe helyezés elott az oldalait helyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütoben 25-30 percig sütjük. A süto ajtaját ne nyitogassuk.

A diótöltelék készítése:
3 dl vízbol a cukorral suru szirupot fozünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tuzrol hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.

A máktöltelék készítése:
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez is adhatunk mazsolát vagy birsalmasajtot.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*